Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się, że było 105 różn
Karolina: Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się, że było 105 różnych powitań.
Oblicz, ile osób przyszło na to spotkanie.
Zapisałam wyrażenie: 12x(x−1)=105
Przekształciłam: 12x2 − 12x − 105 = 0
... i delta mi nie wychodzi. Coś źle zapisałam?
6 gru 21:47
Ania: Sprawdzi ktoś, gdzie popełniłam błąd?
6 gru 21:51
Ania: kurczę, rozwiązanie zginęło
6 gru 21:52
sushi_ gg6397228:
to juz bylo dzis, pomnoz obustronie przez 2 i wtedy licz delte, x>0
wychodzi x=15
6 gru 22:45