arturek: Dane są dwie funkcje:
a) f(x) = 2/x+5 i g(x) = 2/x-3 ;
b) f(x) = x² + x i g(x) = (x – 4)² + x – 4 ;
c) f(x) = 2(x + 4)3 + 3 i g(x) = 2(x – 5)³.
W jaki sposób należy przesunąć wykres funkcji f, aby otrzymać wykres funkcji g?
15 sty 19:55
lisek:
a) u=[0,-8]
b) u=[4,-4]
c) a w tym przykładzie coś pokręciłeś - jeśli w funkcji f był kwadrat to u=[-9,-3]
15 sty 20:24
arturek: sorki.. tam byl szescian
15 sty 20:31
lisek: to i tak nie zmienia nic - wektor będzie taki jak napisałem
15 sty 20:45
arturek: ok dzieki
15 sty 20:57
arturek: Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y – odległość
punktu przecięcia przekątnych od dłuższego boku prostokąta. Zapisz wzór przedstawiający
zależność y od x. Naszkicuj wykres funkcji y = f(x) ilustrujący otrzymaną wcześniej
zależność.
15 sty 20:59