nierówność kwadratowa
k1rby: Rozwiąż nierówność x−1<√6+x+x2 Powiedzmy, że wiem co robić oznaczyć t jako te wyrażenie
6+x+x2 tylko te !@$% x2 mnie denerwuje i zacięcie kompletne... Za pomoc dziękuję w góry
6 gru 21:46
Matmetematyk: Podnieś do kwadratu.
Pozdrawiam.
6 gru 21:47
k1rby: O RLY? Nie zrozumiałeś mnie... Napiszę co zrobiłem zanim się zaciąłem
6+x−x2≥0 ⇒ Δ= 25 czyli x1= −2 (nie może być) x2=3 czyli x∊(−∞,3>
t2=6+x+x2 i teraz trzeba wyznaczyć x i zonk : jak wywalić te x2?
Pozdrawiam
6 gru 21:52
Matmetematyk: Tylko, że tam mamy x2 a nie −x2...
6 gru 21:59