ostroslup
czarymary: oblicz pole pow calkowitej czworościanu foremnego o V=18pierw z 2 cm3
moglby ktos mi to zrobic?
6 gru 21:33
Tomek.Noah: | | a3√3 | |
V= |
| z tego wyznaczasz a i wstawiasz do wzoru na powierzchnie ktora ma wzor |
| | 12 | |
P=a
2√3
6 gru 21:40
czarymary: zrobiłem tak
18 pierwiastkow z 2=a3 pierwiastkow z 12/12
wymnozylem to razy 12 i wyszlo
216pierwiastkow z 2 =a3 pierwiastkow z 3
to podzieliłem przez pierwiastek z 3
wyszlo
216pierwiastkow z 2/ pierwiastek z 3= a3
następnie
216pierwiastkow z 6/3=a3
72pierwiastkow z 6 =a3
a=pierwiastek trzeciego stopnia z 72 pierwiastkow z 6
i wynik koncowy to
a2pierwiastkow z 3= pierwiastek trzeciego stopnia z 72pierwiastkow z 3 do kwadratu razy
pierwiastek z 3.
czy mogłby ktos to potwierdzic zaprzeczyc?
6 gru 22:12
czarymary: przepraszam za forme w jakiej napisalem dzialanie
6 gru 22:17