geometria na plaszczyznie kartezjanskiej
Filip: Zadanie. Prosta y=3/2x − 1 przecina boki AB i AC trojkata ABC odpowiednio w punktach K i L.
Wiedzac, ze A=(3,7), B=(6,1) c=(9,9). oblicz pole trojkata AKL. Moglby ktos w punktach mi to
zrobic?
6 gru 21:26
św. Mikołaj:
1/ napisz równania prostych AB i AC
2/ rozwiąż układ równań
prostej KL: y=
32x −1 z prostą AB otrzymasz K( ...., ....)
i układ prostej KL z prostą AC otrzymasz L(...., ....)
→ →
3/ pole Δ AKL =
12| d(AK, AL)|
→ →
d(AK, AL) −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie A
→
AK=[ a
1, a
2]
→ policz współrzędne tych wektorów ( myślę,że potrafisz)
AL= [b
1, b
2]
d= a
1*b
2 − a
2*b
1=.......
6 gru 21:43
Daria: Ok, zrealizowałam punkty 1 i 2 zaproponowane wyżej.
Wyszło mi, że punkt K(4,5) i punkt L(21,14).
Ale nie mam pojęcia jak dojśc do tego pola...
5 maj 15:02