Jas: Trygonometria
Nie wyszło...
6 gru 21:03
Grześ: D: cosx≠0
3sin
2x−1=5cos
2x
3(1−cos
2x)−1−5cos
2x=0
3−1−2cos
2x=0
2cos
2x=−1
Wychodzi równanie sprzeczne, sprawdź, czy tam czasem plus nie jest

6 gru 21:18
bardot: 3sin
2x−1=5−5sin
2x
8sin
2x=6
dokończ
6 gru 21:19
KEvin: no właśnie. A mi to nie wyszło, bo ja sobie zaminiełem licznik na −cos
2x i się mi cosinusy
poskracały i zostało −3=5

dlaczego nie mogłem tego tak zrobić?
6 gru 21:21
bardot: 1≠−cos2x ; dlaczego chciałeś zamienić jedynkę na −cos2x?
6 gru 21:22
KEvin: ze wzoru? sin2x+cosx=1 => 1−sin2x=cos2x /*(−1) => −cos2x=−1+sin2x
6 gru 21:26