snopka: jak obliczyć pochodzną z:
x
x
x

To jest x do potęgi x do potęgi x
15 sty 19:35
lisek:
xxx' = xxx(1+ln xx)*xx(1+ln x)
15 sty 20:37
snopka: A skąd wzieles to (1+ln xx)?
15 sty 20:43
lisek:
Taki jest wzór na pochodną xx. A w związku z tym, że jest to funkcja złożona, więc tak
wyszło
15 sty 20:44
snopka: Aha, ale który wzór? ax?
15 sty 20:45
lisek:
xx' = xx (1 + ln x)
15 sty 20:46
snopka: Aha, a możesz mi jeszcze zrobić:
x2
x
bo bym chciała to dobrze zrozumieć.
15 sty 20:47
Bogdan:
Najpierw wyznaczymy pochodną funkcji y = xx
logarytmujemy obustronnie:
lny = lnxx
korzystając z własności logarytmów otrzymujemy:
lny = x*lnx
wyznaczamy pochodne po lewej i po prawej stronie pamiętając, że lny jest funkcją złożoną
y'/y = 1*lnx + x*(1/x)
mnożymy obustronnie przez y
y' = y(lnx + 1) → y' = xx(lnx + 1)
xx
Teraz wracamy do funkcji y=x i postępujemy podobnie:
lny = xxlnx
wyznaczamy pochodne po lewej i po prawej stronie biorąc wyznaczoną wcześniej pochodną
funkcji y = xx
y'/y = xx(lnx+1)*lnx + xx(1/x)
mnożymy obustronnie przez y
y' = y(xx(lnx+1)lnx + xx-1)
i na koniec wstawiamy w miejsce y wyrażenie x do potęgi x do potęgi x
15 sty 20:53