Oblicz nie używając tablic :P
Ewcia91: Znajdzie się ktoś chętny rozwiązać takie przykładziki

a) sin47 + sin61 − sin11 − sin25=
b) cos100*
√1+tg2100=
I jeszcze przy okazji pytanko: jak mogę przekształcić coś takiego: sin(alfa−180)?
6 gru 21:02
adrian: odpowiem na ostanie pytanie
sin(α−180) = sin(−(180−α)) = −sin(180−α) = sinα
6 gru 21:16
Ewcia91: dzięki Adrian

to jeszcze te przykłady a) i b) poproszę
6 gru 21:36
Ewcia91: ktokolwiek?
7 gru 09:01
AS:
W = sin47 + sin61 − sin11 − sin25 = (sin47 − sin11) + (sin61 − sin25) =
| | 47 − 11 | | 47 + 11 | | 61 − 25 | | 61 + 25 | |
2sin |
| cos |
| + 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2sin18cos29 + 2sin18cos43 = 2sin18(cos43 + cos29) =
| | 43 + 29 | | 43 − 29 | |
2sin18*2cos |
| cos |
| = 4sin18*2cos36*cos7 = |
| | 2 | | 2 | |
A*cos7 gdzie A = 4sin18cos36
| | 4sin18cos18cos36 | | 2sin36cos36 | |
A = 4sin18cos36 = |
| = |
| = |
| | cos18 | | cos18 | |
| sin72 | | sin(90 − 18) | | cos18 | |
| = |
| = |
| = 1 |
| cos18 | | cos18 | | cos18 | |
Ostatecznie W = 1*cos7 = cos7
o
7 gru 15:12
AS: Mała poprawka
... 4sin18*cos36*cos7 = A*cos7
7 gru 15:25
Ewcia91: Dziękuję
8 gru 15:50