równania kwadratowe
ktokolwiek: do turnieju siatkowki zgłosiły sie reprezentacje klas pierwszych pewnego liceum.klasy rozegrały
kazda z każdą po jednym meczu.wszystkich meczów rozegrano 10. ile klas brało udział w tym
turnieju?
6 gru 21:02
KEvin: 5 klas?
1 2 3 4 5
2 3 4 5
3 4 5
4 5
5
Podliczając te na czarno = 10 meczy, każdy z każdym.
Troche na piechotę, ale ładnie
6 gru 21:09
Tomek.Noah: tam jest napewno 10?
6 gru 21:15
ktokolwiek: no własnie wole wzor jakis
6 gru 21:18
KEvin: a czymu ni?
6 gru 21:18
ktokolwiek: tak napewno 10.wynik to 5 ale potrzebuje wzor i jak z niego wyliczyc to..
6 gru 21:18
ktokolwiek: bo jestem w liceum i na kartkowce nie napisze piramidki liczb i ze tak sobie wyszło to nie
zagadka tylko zadanie
6 gru 21:19
Tomek.Noah: chyba jest blad w zadaniu boo..
jezlei za ilosc uczniow oznaczymy za x to jedna druzyna rozegrala x−1 meczy (procz siebie)
czyli kazda druzyna grala x−1 meczy zatem bedzie x(x−1)=10 a z tego nie wychodzi liczba
natrualna

nie wiem...
6 gru 21:20
ktokolwiek: ktos mi napisał taki wzor tylko jak z tego to wyliczyc:?
[n(n−1)]/2=10 wie ktos jak to rozwiazac i jak tak to niech powie jakos po kolei w miare
6 gru 21:23
Tomek.Noah: polowe podalem tylko teraz pytanie skad 2 w mianowniku
6 gru 21:26
Alan: Nie jest to czasem zadanie z kompinatoryki?
6 gru 21:28
ktokolwiek: no ja juz tego nie wiem skad 2
6 gru 21:29
Tomek.Noah: a moze itak bylo by wtedy n po 2 ale pisze w zakaldce rownanie kwadratowe
6 gru 21:29
ktokolwiek: no własnie nie jest to zadanie tekstowe prowadzace do rownan kwadratowych jak mam w temacie
6 gru 21:29
Tomek.Noah: czlowieku mogles napisac ze to kombinatoryka nie meczylbym sie teraz
6 gru 21:31
ktokolwiek: no więc jak to zrobic?
6 gru 21:32
Tomek.Noah: bo wychodzi na to ze jest to kombinacja bez powtorzen

gdy wystepowanie lelemntow w jakies
kolejnosci nie jest wazne
6 gru 21:32
Tragos: n − ilość klas
n(n−1) − ilość meczy (każdy z każdym dwa razy, tj. z rewanżem)
| n(n−1) | |
| − ilość meczy (każdy z każdym jeden raz) |
| 2 | |
n(n−1) = 20
n
2 − n − 20 = 0
Δ = 1 − 4(−20) = 81
√Δ = 9
| | 1−9 | |
n1 = |
| = −4 < 0 − sprzeczne, bo ilość klas > 0 |
| | 2 | |
6 gru 21:34
ktokolwiek: heh i tak mi nic to nie mowi bo jeszcze nie miałam tego działu ale ok
6 gru 21:34
ktokolwiek: oo dzieki wielkie
6 gru 21:35
Tragos: | | 1+9 | |
Tam powinno być n2 = |
| = 5  |
| | 2 | |
6 gru 21:35
Tomek.Noah: Tragos nie wiem dalczego ale nie moge jakos uwierzyc ze n(n−1) sa to mecze z rewanzem
6 gru 21:36
Tomek.Noah: aaa juz wiem

to nie sa rewanze tylko ze sie powtarzaja mecze i dlatego polowa mnie bo nie
moga grac 2 razy tego samego meczu z ta sama druzyna wiec bedzie
6 gru 21:38
Tomek.Noah: oo ludzie ale mialem zawieszony procesor to rpzez ta fizyke!
6 gru 21:39
ktokolwiek: to mam podobne zadanie

ile boków ma wielokat wypukły w ktorym liczba przekatnych jest o 117 wieksza od liczby jego
bokow?
6 gru 21:39
Grześ: obliczone zostało w innym temacie
szukaj wśród najbliższych 20−25 tematów

6 gru 21:40
Tragos: Uwierz, że tak jest

przykładowo:
ilość klas n = 3, tj: klasy:
Ia, Ib, Ic
−−−−−−−−−−−−
system bez rewanżów:
Ia gra z Ib
Ia gra z Ic
Ib gra z Ic
ilość meczy = 3
| | 3*2 | |
wyliczona ilość meczy = |
| = 3 |
| | 2 | |
zgadza się
−−−−−−−−−−−−−−
system z rewanżami:
Ia gra z Ib
Ia gra z Ic
Ib gra z Ic
Ib gra z Ia
Ic gra z Ia
Ic gra z Ib
ilość meczy = 6
wyliczona ilość meczy = U{3*2} = 6
zgadza się
6 gru 21:40
ktokolwiek: no nie zostało obliczone bo nadal nie ma wyniku.a raczej jak je tam dokonczyc.
6 gru 21:42
Tomek.Noah: Prezciez Targos rozwiazal przed chwila..
6 gru 21:43
ktokolwiek: to pierwsze rozwizAŁ a tam nizaej jest drugie.:
ile boków ma wielokat wypukły w ktorym liczba przekatnych jest o 117 wieksza od liczby jego
bokow?
6 gru 21:45
Tragos: x − ilość przekątnych
n − ilość boków
x = n + 117
6 gru 21:48
Grześ: o w mordeeeee, czytamy ze zrozumieniem posty.
Przeszukaj około 20−25 najbliższych tematów i znajdziesz rozwiązanie tego zadania.
Ruszamy główką
6 gru 21:48
Tragos: dalej myślę, że już potrafisz sobie wyliczyć
6 gru 21:49
Tomek.Noah: nie widze tego zadania ale ok widze ze rozwiazane
6 gru 21:49
ktokolwiek: no dobra to dzieki wszystkim bystrzakom

za pomoc.dzieki wam nie bedzie moze 1
6 gru 21:52
wojtek: zle jest zrobione
20 lis 11:11