Pole powierzchni ograniczone parabolą i prostą.
Anonim: Jak obliczyć pole powierzchni pola krzywej y=x2, ograniczonej prostą y=4?
6 gru 20:54
Tomek.Noah:
x
2=4
x=2 v x=−2
podstawiasz teraz do wzoru −2 i 2 i odejmujesz wyniki
6 gru 20:57
Tomek.Noah: A tak apropos jestes z RLE?
6 gru 20:58
Tomek.Noah:
2
| | 1 | | 1 | |
∫x2dx= |
| x3 x=−2 x=2 F(x)= |
| x3 F(2)−F(−2)=... calek n ie mialem wiec sry za |
| | 3 | | 3 | |
zapis.
−2
Ale jest dobrze
6 gru 21:07
Anonim: RLE? Tzn? A szłoby to jeszcze jakoś inaczej rozwalić ?
6 gru 21:18
Tomek.Noah: no chyba nie da sie inaczej
6 gru 21:22
Tomek.Noah: masz krzywa o rownaniu y=x
2 i jest ograniczona prosta y=4 czyli przedzial jaki bedzie "x−ow"
wynosi
4=x
2 => x=2 v x=−2 zatem calka z x
2 wynosi 1/3x
3 i teraz wg wzoru
| | 8 | | 8 | | 16 | |
f(2)−f(−2)= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 gru 21:24
Anonim: ok. dzięki
6 gru 21:28