znajdz równanie prostej
nik: znajdz rownanie prostej wiedzac ze jest ona prostopadłą do wektora [−2,3] i przechodzi przez
punkt (0,2) prosze o pomoc i wytłumaczenie z gory dziekuje .!
6 gru 20:51
nik: pomoze ktos

?
6 gru 20:53
nik: 

?
6 gru 20:55
6 gru 20:56
adrian:

pomyśl jak można wyrazić za pomocą funkcji trygonometrycznej współczynnik a funkcji liniowej
(można potraktowac że wektor leży na prostej, która przechodzi początek układu)
po obliczeniu tego wspólczynnika liczymy współczynnik szukanej prostej a
2
wiedząc że a
1*a
2=−1 − warunek prostych prostopadłych
a wspólczynik b oblicz po przez podstawienie współrzędnych punktu (0,2)
6 gru 21:09
asdeg: dzieki juz to rozkminilam nie wiem czy dobrze ale luuz
6 gru 21:11
św. Mikołaj: →
prosta k: Ax+By+C=0 wektor u prostopadły do k , to u=[A,B] i P(0,2)€k
→
u= [−2, 3]
to prosta: k : −2*x +3*y +C=0 P(0,2)
−2*0 +3*2+C=0 => C= −6
prosta
k: −2x +3y −6=0
6 gru 21:15