Ashleyy: Łatwe zadanie ale nie wiem jak to sensownie zapisać..
Proszę o pomoc!
Na pomalowanie kuli zużyto 10litrów farby. Ile potrzeba farby, aby pomalować półkulę o
takim samym promieniu...

10l =4πR
2 
i dalej liczyć i pozniej otrzymamy R... itd..
Denerwuje mnie to, że to takie proste zadanie a ja mam problem.
15 sty 19:30
Tau:
4πR2 -- powierzcnia do pomalowania całej kuli
2πR2 + πR2 ---- powierzchnia do pomalowania półkuli
bo dorzucamy do pomalowania pole koła o pr. R
które otrzymujemy z przekroju tej kuli
czyli połowa półkuli i jeszcze pole koła!
zatem do pomalowania jest
2πR2 +πR2= 3πR2
4πR2 ----- 1o litr
3πR2 ----- x litr
------------------------
10* 3*πR2
x = ------------- = 30/4 litra = 7,5 litra
4*πR2
odp; 7,5 litra
15 sty 19:48
15 sty 19:51
Tau: 
OK
15 sty 19:52