rownania kwadratowe
ktokolwiek: ile boków ma wielokat wypukły,w ktorym liczba przekatnych jest o 117 wieksza od liczby jego
boków?prosze o w miare pełne rozwiazanie
6 gru 20:38
Grześ: n− liczba boków
| | n(n−3) | |
k− liczba przekątnych = |
| |
| | 2 | |
n
2−3n=234+2n
n
2−5n−234=0
LIcz Δ i uwzględnij, że n>0

6 gru 20:41
ktokolwiek: no dobra do tego juz tez doszłam obliczyłam delte i co potem ma liczyc te x1 i x2 i co to
da

musze podac ile bokow tylko jak ?
6 gru 20:44
św. Mikołaj:
n€N+ i n>3
6 gru 20:45
Grześ: nie x
1, czy x
2, tylko n
1, n
2
Policz dwa przypadki i odrzuć pierwiastek obcy dla ujemnej wartości.
A potem DOKŁADNIE przeczytaj polecenie, co miałeś policzyć

6 gru 20:45
Grześ: oczywiście, tak tak, bo nie istnieje wielokąt 0 bokach mniejszych od 2

6 gru 20:46
ktokolwiek: no wyszło mi tam te n1= 13 ale i tak nie wiem co mam dalej z tym robic..własciwie te n1 to co
to jest?
6 gru 20:52