W pewnej grupie przyjaciół każdy wysłał każdemu przed świętami kartę pocztową. W
Wiki :): W pewnej grupie przyjaciół każdy wysłał każdemu przed świętami kartę pocztową. W sumie wysłano
72 karty. Oblicz, ilu przyjaciół jest w grupie.
6 gru 20:09
Tomek.Noah: 9
6 gru 20:13
Wiki :): W pewnej grupie przyjaciół każdy wysłał każdemu przed świętami kartę pocztową. W sumie wysłano
72 karty. Oblicz, ilu przyjaciół jest w grupie.
6 gru 20:13
Wiki :): Ale jak to policzyć?
6 gru 20:14
Tomek.Noah: x−ilosc osob w grupie
x−1 −ilosc osob ktora dostala kartke wyslana przez kolesia (sobie nie mogl wiec −1)
zatem
x(x−1)=72 gdzie x ∊N
+
rozwiaz to i juz mam nadzieje ze odp jest jak w ksiazce
6 gru 20:16
Wiki :): W książce jest 9, ale jak to rozwiązać to ja nie wiem.
6 gru 20:18
Tomek.Noah: patrz masz iles tam koleszkow

czyli x kazdy wyslal kazdemu oprocz sobie czyli jesli nie
sobie a reszcie to bedzie x−1 bo procz niego za tem jezeli kazdy koles wyslal koelgom ktorych
jest x−1 too sumujac kazdego bedzie x prawda a wiec kolesie wyslali razem x(x−1) ktore jest
rowne 72
6 gru 20:20
św. Mikołaj:
n −−− ilość przyjaciół n€N+
n( n−1)=72 , bo sam sobie nie wysyła kartki
rozwiąż to równanie i otrzymasz wynik, który podał Tomek
6 gru 20:22
św. Mikołaj:
" kole
żków, bo kole
ga
6 gru 20:23
Tomek.Noah: jestem dyslektykiem
6 gru 20:25
św. Mikołaj:
6 gru 20:26
Wiki :): Nie cierpię równań. (:
6 gru 20:27
Wiki :): Próbuję i mi nie wychodzi.
6 gru 20:38
Tomek.Noah: x(x−1)=72
x
2−x=72
x
2−x−72=0
Δ=1+288=289
√Δ=17
| | 1+17 | | 1−17 | |
x1= |
| =9 x2= |
| =−6 x∊N+ |
| | 2 | | 2 | |
x=9
6 gru 20:53
Max: To nie rób Wiki.
19 sty 21:46
Max: ≈h≈←≥d⊂fΔad∞sdfπqsqa
19 sty 21:47
Mila: Wiki
n jest naturalne to z tabliczki mnożenia odgaduj 8*9=72
19 sty 22:50