Wyznacz parametry b,c, jeśli wiadomo, że rozwiązaniami równania x^2+bx+c=0 są li
Karolina: Wyznacz parametry b,c, jeśli wiadomo, że rozwiązaniami równania x2+bx+c=0 są liczby 5 i −2.
6 gru 20:06
Wiki :): Wyznacz parametry b,c, jeśli wiadomo, że rozwiązaniami równania x2+bx+c=0 są liczby 5 i −2.
6 gru 20:13
nikka: f(5) = 0
f(−2) = 0
rozwiąż układ równań ... (podstaw pod x 5 i przyrównaj do 0, i podobnie podstaw pod x liczbę −2
i przyrównaj do 0)
6 gru 20:16
Tragos: x2 + bx + c = 0
{ 52 + 5b + c = 0
{ (−2)2 − 2b + c = 0
{ 25 + 5b + c = 0
{ 4 − 2b + c = 0
6 gru 20:17
Tragos: rozwiąż ten układ
6 gru 20:17
Rymacz: Karolina to Wiki, Wiki to Karolina, poszedł ikaro, została wiklina
6 gru 20:19
Karolina: O kurczę.

Muszę sobie przypomnieć jak to się rozwiązywało, bo zapomniałam na śmierć.
6 gru 20:19
Karolina: Prędzej walnie we mnie meteoryt, niż ja to rozwiążę.

Wesprze ktoś?
6 gru 21:03
Karolina: A jednak się udało.

b=−3
c= −10
6 gru 21:25