Obwód prostokąta jest równy 26, a jego pole 42. Wyznacz długość boków tego prost
Magda: Obwód prostokąta jest równy 26, a jego pole 42. Wyznacz długość boków tego prostokąta.
6 gru 20:03
Magda: Ktoś mi pokarze jak to zrobić?
6 gru 20:13
Tomek.Noah: a−dl jednego boku
b−dl drugiego boku
a+b=13
a*b=42
masz ukald dwoch rownan z dwiema nie wiadomymi wiec jest to do rozwiazania
6 gru 20:14
Magda: Ma ktoś tak dobre serce i mi pomoże to rozwiązać? (:
6 gru 20:37
Magda: Kurde powiem wprost − zrobi mi to ktoś, bo mi jakieś ułamki wychodzą.
6 gru 20:52
Tomek.Noah: a>0 i b>0
a+b=13
a*b=42
a=13−b
b(13−b)=42
−b
2+13b−42=0
b
2−13b+42=0
Δ=169−168=1
√Δ=1
| | 13+1 | | 13−1 | |
b= |
| =7 v b= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
b=7
a=6
v
b=6
a=7
6 gru 20:55
Magda: a mi jakieś ułamki wychodziły.

Dziękuję.
6 gru 20:57