Kombinatoryka
Lukasho: Rzucamy 5 razy kostka do gry. Ile jest mozliwosci otrzymania :
a) szóstki tylko w trzecim i piatym razie
b)szóstki tylko w pierwszym rzucie lub drugim rzucie
c)szóstki przynajmniej jeden raz
6 gru 19:55
Filozof: Możliwość jest, aczkolwiek mała
6 gru 19:56
Grześ: a) 53=125
b)2*54=1250
c)65−55=7776−3125=4651
6 gru 19:59
Lukasho: a jak Ci to wyszlo mozesz mi wytlumaczyc?
6 gru 20:00
Grześ: Aktualnie nie mam czasu. Może ktoś ma czas na tłumaczenie

6 gru 20:01
Lukasho: bys mogl mi tylko opisac przyklad c czemu jest 65−55
6 gru 20:24
Grześ: c) Policzyłem zdarzenie przeciwne, czyli, że szóstka nie wystąpi ani razu:
A'=55
Ω=65
Więc liczę zbiór A
A=65−55=......
6 gru 20:37