jak to narysować ??? :(
zorro: | | |x−2| | |
f(x)= x * |
| + |x+1|−3 |
| | x−2 | |
znaleźć wykres
6 gru 19:54
Grześ: Musisz rozpatrzyc funkcje w przedziałach. Pomyśl sam nad tym

6 gru 20:00
hardkor45: jeśli na początku jest x razy to
x≠2 tyle ci powiem
jeśli x ≥0 to będzie to funkcja liniowa
jeśli x<0 to funkcja kwadratowa
Czyli rozpatrujemy 2 przypadki . Ale moją opinią mocno się nie sugeruj ja tu tylko sprzątam

Ale chyba tak będzie
6 gru 20:02
zorro: no dobra, przedziały będą (−
∞, −1) u <−1,2> u (2,+
∞)
i potem np. dla (−
∞,−1) wychodzi f(x)= −2x−2

? dobrze kminie?
6 gru 20:03
Grześ: Niestety, będą tu 3 przedział, trzeba jeszcze rozważyć znak Ix+1I
Czyli przedział:
x∊(−
∞,−1)
x∊<−1,2)
x∊<2,+
∞)
Określaj znak wyrażenia w wart. bezwzględnej, skracaj upraszczaj i rysuj funkcje w danych
przedziałach

6 gru 20:03
zorro: ok, to tak jak myślałem
6 gru 20:05
Grześ: tam będzie f(x)=−2x−4
6 gru 20:05
zorro: masz rację.. znalazłem już miejsce pomyłki
6 gru 20:06
Grześ: teraz licz w innych przedziałach, bynajmniej nie otrzymasz Żadnej funkcji kwadratowej, jak
jakaś osoba powiedziała.
Proste równania liniowe

6 gru 20:08
zorro: ok, dziękówa!
6 gru 20:11
hardkor45: sorka nie da się otrzymać z tego kwadratowej sorka ale uprzedzalem
6 gru 20:21
6 gru 20:38