Pierwiastek
Dziasia: Mógłby ktoś mi przypomnieć jak się tam wyciągało całości z pierwiastka?

np z
√612
6 gru 19:47
Grześ: rozpisz najpierw na czynniki pierwsze:
612=17*2
2*3
2
Czyli:
√612=
√17*22*32=
√22*32*
√17
Policz sama

6 gru 19:49
Lukasho: no to jest proste

612 mozesz przedstawic jako
√36*17 i wychodzi Ci 6
√17
6 gru 19:49
adrian: √612 =
√36*17 =
√36*
√17 = 6
√17
o to ci chodziło

?
6 gru 19:50
ArekB: √612 = √4*√9*√17
6 gru 19:50
Dziasia: więc to jest 6
√17 o to chodziło

, już dawno miałam rozkładanie na liczby pierwsze i
zapomniało się

A możecie mi powiedzieć czy tutaj wyjdzie taki właśnie pierwiastek? Bo mi wszedł taki
6 gru 19:52
Grześ: taka wychodzi Ci chyba
√Δ, a nie końcowy wynik. To jeszcze nie koniec liczenia

6 gru 19:56
Dziasia: Tak tak

chodziło o Δ, a możesz mi powiedzieć taką rzecz, znaczy potwierdzić:
czy jak rozwiązuje równość wymierną to kolejność ma znaczenie?
| | 5x − 2 | | 2x | |
np.: |
| = |
| − 4 |
| | 2x + 3 | | 2x+ 4 | |
czy mogę wpierw przenieść na jedną stronę (na lewo) żeby otrzymać zero czy jak od razu zaczne
liczyc tez bedzie poprawnie

?
6 gru 19:58
Dziasia: oraz czy równanie:
x − 2 −3(x+1) = 2(x+1)(x−2)
będzie miało końcową formę:
2x2 − 1 = 0
więc Φ
6 gru 20:04
Grześ: jedno powiem, że końcowe równanie ma rozwiązania, nie rozumiem czemu niby ma nie mieć


Już sprawdzę obliczenia
6 gru 20:06
Grześ: zły znak zapisałaś pewnie, bo powinien być +
Obliczenia sa poprawne
6 gru 20:07
Dziasia: To drugie równanie co napisałam to z przykładu:
x − 2 −3(x+1) = 2(x+1)(x−2) będzie miało końcową formę: 2x2 − 1 = 0 więc Φ
Poza tym przypominam sobie wiedzę z liceum bo to dla koleżanki robię

.
6 gru 20:08
Dziasia: Racja +

i nie będzie wyniku
6 gru 20:09
Dziasia: Mam jeszcze pytanie:
to równanie:
| 2x − 2 | | 24 | | 4x | |
| + |
| = |
| |
| x − 5 | | x2 − 4x − 5 | | x+1 | |
To równanie robić do postaci ogólnej czy może pomnożyć przez x
2 − 4x − 5 itp?
6 gru 20:21
Tragos: pierw to zacznij od dziedziny
6 gru 20:23
Dziasia: Dobra nie było pytania, pomyliłam się

przez dysleksje napisałam 37 a nie 36
6 gru 20:26
Wiki: Jak się wyciąga całości pomużcie
17 kwi 16:01
potrzebuje pomocy: √612 to nie jest przypadkiem 3 √17 ?
18 kwi 19:23
potrzebuje pomocy: Dobra doszedłem do tego mój błąd.
18 kwi 19:27