| 1−2+3−4+...−2n | ||
limn→∞ | ||
| √n2+1 |
| 1 | 2 | |||
wtedy: licznik = | − | .. itd. dąży do zera | ||
| n2 | n2 |
| 1 | ||
a mianownik √1+ | dąży do jeden | |
| n2 |
| 0 | ||
limn→∞ | = 0 | |
| 1 |
to jak dla mnie ja podstawilem 2 zeby
do tego doisc
policz sume tych szeregow
popatrz
1−2+3−4+5−6+7−8...−2n
−1 +(−1)+(−1)+(−1)+,,,−2n zatem mamy−1−1−1−1−1−1−1−1...−1−1−1−1+2n−1−2n=−1−1−1−1...−1−1−1
czyli−1*n
wyciagnij z mianownika n2 n sie skroci i bedzie −1
ja tak to widzd chociaz jest to nagiecie
logiki
| n | ||
a ja bym w liczniki skorzystał z sumy ciągu... i wtedy po policzeniu wychodzi | − n2 , | |
| 2 |
| 1 | ||
podzielić przez n2 powstaje: | −1 gdzie to pierwsze dąży do 0 a drugie −1, przy | |
| 2n |
| −1 | |
= −1 | |
| 1 |
tylko jak Wam wychodzi ta jedynka w mianowniku 
zorro policz jeszcze raz sumy obu szeregow a nastepnie je do
siebie dodaj
tutaj trufno wzasc szereg "geometryczny"
albo inny ciag
najlepiej zauwazyc ze roznice liczb to jest jeden wyraz
| n2 | 1 | 1 | 1 | |||||
dzielisz też przez n2 , wtedy masz: √ | + | = √1+ | a | dąży | ||||
| n2 | n2 | n2 | n2 |
| n(−1) | −1 | |||
U{−n}{√n2+1 | = | iteraz sotsujac granice bedzie ze | ||
| n√1−1n2 | √1−1n2 |
| 1 | −1 | −1 | ||||
doazy do zera i mamy | = | =−1 | ||||
| n2 | √1+0 | 1 |
dzięki wielkieee