wartość bewzględna w równaniach i nierównościach.
jacek: Znowu mam problem jak to zrobić?
a) 2( I1−xI + 1) > I 1 − x I +3
jak się szuka miejsc zerowych?
tutaj na stronie tak jest:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
6 gru 19:42
R.W1.6l: Ogólnie robisz tak, bo tak najprościej (możesz także narysować wykreś f(x) po lewej stronie
n−równości i po prawej i patrzysz):
2|1−x|+2>|1−x|+3
|1−x|>1
|y−x|=|x−y|
|x−1|>1
"wiatr wieje z lewej strony" czyli dla >(≥) będzie \/(lub) a dla <(≤) będzie /\(i)
x>2 lub x<0
6 gru 19:44
jacek: |1−x|>1
skąd ci się to wzięło?
6 gru 19:49
R.W1.6l:
2|1−x|+2>+|1−x|+3
2|1−x|−|1−x|>3−2
6 gru 19:51
jacek: 2|1−x|−|1−x|>1
i później 2 na drugą stronę?
6 gru 19:53
jacek: |1−x|−|1−x|> −1
i znaki zmienić w 2 nawiasie?
6 gru 19:54
R.W1.6l: nie bo tam jest mnożenie

Ajajajajajja
2|1−x|=|1−x|+|1−x| bo |1−x|+|1−x|=|1−x|(1+1)=2|1−x|
6 gru 19:56
R.W1.6l: przenosisz wszytkie niewiadome na jedną i wszystkie wiadome (tzw. wyrazy wolne) na drugą
6 gru 19:57
R.W1.6l: 2|1−x|−|1−x|=|1−x|+(|1−x|−|1−x|)=|1−x|
6 gru 19:58
jacek: |1−x|−|1−x|
czemu mnożenie jak jest między nawiasami minus?
6 gru 19:58
R.W1.6l: ale masz
2|1−x|, zapomniałeś o tej
2
2a−a=a
6 gru 20:00
jacek: pogubiłem się
2|1−x|−|1−x|>3−2
to było tak to później
2|1−x|−|1−x|>1
i jak tu mnożenie może być jak jest minus?
6 gru 20:01
jacek: to tu jest?
2|1−x|−1|1−x|>1
|1−x||1−x|>1
i teraz tam mnożę wszystko w nawiasach?
6 gru 20:02
R.W1.6l: Ja nie umiem przekazywac wiedzy, ot co

Tylko wyjaśnij mi jedno
czemu to 2
2|1−x|−|1−x|> chcesz przenieść na stronę 1 i odjąć
6 gru 20:03
R.W1.6l: nie,
patrz
podmień sobie |1−x| na "a"
masz wtedy:
2a−a>1
i jedyne co powinieneś to odjąć od 2a to a i zostaje a, a z mnożeniem mi chodziło o to, że jak
chcesz przeniesć tę 2 jak oznacza ona mnożenie
6 gru 20:04
jacek: nie rozumiem, to jak to rozpisać? jutro mam z tego spr. będzie ciężko ><
2|1−x|−|1−x|>1
6 gru 20:06
jacek: mógłbyś mi napisać jak to rozpiszesz, po tym 2|1−x|−|1−x|>1 . Z góry dzięki.
6 gru 20:08
R.W1.6l: |1−x|+|1−x|−|1−x|>1
normalnie odejmujesz teraz i zostaje
|1−x|>1
6 gru 20:09
jacek: już rozumiem to 2 rozpisałeś jako |1−x|+|1−x|
wynik wyszedł mi dobry, dzięki wielkie.
6 gru 20:15
jacek: mam pytanie bo robie 2 przykład
3 ( I 2x + 3 I + 2 ) ≤ 10 I 2x + 3 I
3 I 2x + 3 I + 6 ≤ 10 + I 2x + 3 I
dobrze dalej?
3 I 2x + 3 I − I 2x + 3 I ≤ 10 − 6
3 I 2x + 3 I − I 2x + 3 I ≤ 4
i ten nawias 3 razy rozpisać?
6 gru 20:24
jacek: ? : )
6 gru 20:26