równania kwadratowe z parametrem
Misieeek: Możecie sprawdzić...?

Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
(m−2)x
2+(m+5)x−m−1=0
Δ musi być większa od 0
czyli że m ∊ R − (2)
6 gru 19:36
nikka: 1. a ≠ 0
2. Δ > 0
6 gru 19:38
Grześ: Niee tak, sprawdzasz 2 warunki:
m−2≠0 ⇔ m≠2
Δ>0
Δ=(m+5)2+4(m+1)(m−2)=m2+10m+25+4m2−4m−8=5m2+6m+17
5m2+6m+17>0
Δm=36−20*17<0 Czyli zawsze dodatnia.
Czyli takie rozwiązanie jak Ty, czyli m∊R−{2}
6 gru 19:40
nikka: 1. m≠2
2. Δ = (m+5)2 − 4(m−2)(−m−1) = ...
6 gru 19:40
Misieeek: dziekujeeee
6 gru 20:06