Średnia arytmetyczny
Janek: Jurek wybrał się na wycieczkę rowerową. Całą trasę podzielił na 2 odcinki równej długości.
Pierwszy odcinek pokonał z szybkością 30 km/h, a całą trasę ze średnią szybkością 24 km/h.
Oblicz, z jaką szybkością przejechał drugi odcinek trasy.
Liczę to ze średniej arytmetycznej (30+x):2= 24
i wychodzi 18 km/h
Problem jest taki, że to najwyżej punktowane zadanie na konkursie matematycznym dla gimnazjów i
jest podejrzanie proste.
6 gru 19:20
adrian: szybkość śr. na całej trasie inaczej się wyraża
V=S całkowita / t całkowity
ja bym to zrobił tak (bede pisał bez jednostek):
30*t1=0,5S
x*t2=0,5S
wyliczmy z tych równań t1 i t2 oraz dodajemy stronami:
t1+t2 = S(x+30) / 60x
t1+t2 = tc = S/24 czyli
S/24 = S(x+30) / 60x ⇒ x=20
6 gru 19:47