Jak policzyć pole pow. bocznej?
Filozof:

Jak policzyć pole pow. bocznej w tym zadaniu?
Graniastosłup prawidłowy trójkątny. oblicz pole powierzchni całkowitej
Ja liczę to tak: 4 * 10 * 3 = 120
6 gru 19:17
Filozof: up
6 gru 19:24
Filozof: Naprawdę nie wiecie?
6 gru 19:29
Filozof:
6 gru 19:37
Filozof: Czy ktokolwiek zajrzał do tego tematu?
6 gru 19:40
Grześ: Ja zaglądałem.
Pole powierzchni bocznej masz policzone ( 120)
Teraz wylicz pole podstaw, czyli skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta rownobocznego.
Potem wyniki do siebie dodaj
6 gru 19:42
ArekB: Mamy mieć powierzchnię boczną czyli zadanie skończone.
6 gru 19:44
Grześ: Graniastosłup prawidłowy trójkątny. oblicz pole powierzchni całkowitej
To jest cytat Twojej wypowiedzi. Nie wiem co miałeś na myśli
6 gru 19:46
Filozof: tak wiem jak to policzyc, tylko, ze na lekcji policzylismy pole powierzchni bocznej
następująco:
Pb = 2 * 4√3 + 4*10*3= 120 + 8√3
6 gru 19:46
ArekB: to jest pole powierzchni, a nie pole powierzchni bocznej
6 gru 19:46
Grześ: właśnie, to jest już pole całkowite

6 gru 19:47
ArekB: Przepisał treść zadania, ale pytanie jest o powierzchnię boczną.
6 gru 19:48
ArekB: Znaczy jego pytanie.
6 gru 19:48
Filozof: niby tak, ale ja mam w zeszycie wynik dla pola powierzchni calkowitej w tym zadaniu : 12
√3 +
180
6 gru 19:49
ArekB: Każdy ma prawo się mylić, nawet Twój zeszyt. Już nie mówiąc o książkach z matematyki wyższej.
6 gru 19:52
Filozof: Myslalem, ze moj zeszyt jest nieomylny
6 gru 19:55