prawdopodobieńtwo
pati: Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera
losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty
pomożecie?
6 gru 19:07
pati: jest tu ktoś mądry?

pomóżcie
6 gru 19:13
Grześ: Zbiór Ω:
5 pasażerów do 3 wagonów:
Ω=3
5=243
5 pasażerów do 2 wagonów, to jest:
2
5=64
Wagon 1, 2 lub 3 może być pusty, więc wszystkich możliwości jest:
A=3*64=192
Niech ktoś sprawdzi, czy dobrze to jest zrobione

6 gru 19:17
pati: powinno być 31/81
6 gru 19:22
pati: Grzesiu pomóż
6 gru 19:47
Grześ: Hmm, czyli chwilka, może coś na to poradzę

6 gru 19:50
Grześ: Ajć błąd popełniłem, bo:
2
5=32
Tylko zgodnie z odpowiedzią powinnem jeden przypadek odjąć, czyli:
32−1=31
3*31=93
Tylko nie wiem z jakiego powodu trzeba odjąć ten jeden przypadek.

6 gru 19:53
pati: Grzesiu, a dlaczego trzeba odjąć jeden przypadek?
6 gru 20:07
pati: aha czyli oboje nie wiemy
6 gru 20:07
pati: mam jeszcze jedno zadanko tego typu
Każdy z pięciu pasażerów autobusu losowo wybiera jeden z 8 przystanków i wysiada na nim.
Oblicz prawdopodobieństwo że każdy z pasażerów wysiądzie na innym przystanku.
6 gru 20:09
Hajtowy: |Ω|=8
5
|A|=8*7*6*5*4
| | 8*7*6*5*4 | | 105 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 8*8*8*8*8 | | 512 | |
13 lis 15:27