geom
Fela:D: proszeeeepomozcie jak narysowac ten przekroj


tyle tylko chce wiedziec.Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 720√3 cm
3, a
wyskość ma długość 20 cm. Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α=60°
6 gru 19:01
Grześ: Najpierw trochę Twojego wkładu, czyli:
Podaj wzór na polę trójkąta równobocznego

Wzór na objętość graniastosłupa

Mając te dwa wzory i daną wysokość i objętośc wylicz krawędż podstawy(trójkąta)
6 gru 19:04
Fela:D: V=Pp*h
i po przeksztalceniach wyszlo mi a=12
Ale nie mam zielonego pojecia jak ten przekroj narysowac?
6 gru 19:09
Fela:D: prosze:(:(
6 gru 19:15
Grześ: Będzie to trójkąt nachylony pod kątem 60 stopni do podstawy

6 gru 19:19
Fela:D:

nie rozumiem:( czy to ma wygldac tak?
ale jak wyliczyc przekroj?:(
6 gru 19:26
Grześ: Taaaak, tak to ma wyglądać, teraz wysokość trójkąta w przekroju jest też pod kątem 60 stopni do
wysokości podstawy. Z tej zależności policz wysokośc przekroju
6 gru 19:27
Grześ: oczywiście odpowiedniej wysokości podstawy z tego samego boku, rozumiesz o co biega

6 gru 19:27
Fela:D: JUPI


dziękuję baaaaaaaaaardzo Grześ

Wyszło mi
6 gru 19:35
Grześ: Proszę bardzo, przy tego typu zadaniach potrzeba takie wizualizacji, wyobrażenia jak wygląda
rysunek.
Najlepiej jeszcze narysować go i zaznaczyć kolorem interesujące nac odcinki, powstałe jakieś
figury itp..

6 gru 19:41