mania: prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadania :
(musi być w postaci równania liniowego z dwiema niewiadomymi)
Rok temu Basia była 2 razy starsza od Agnieszki.Dziś jest od niej starsza o 5 lat. Ile
lat ma Basia, a ile Agnieszka?
Z góry thx.
15 sty 18:57
Tau:
x --- wiek Basi (obecnie
y ---- wiek Agnieszki (obecnie
x - 1 --- wiek B z przed roku
y - 1 --- wiek A z przed roku
1) równ. x-1 = 2(y -1)
2) równ x = y+5 rozwiązać ten układ! podstawjając x = y +5
czyli y +5 - 1 = 2y - 2
-y = - 6 /*(-1)
y = 6 to x = 6 +5=11
Basia ma 11 lat Agnieszka 6 lat
15 sty 19:25