Opisz własności funkcji .
siwy: Hej mam zadanie o następującej treści: opisz własności funkcji y=x+[x] w otoczeniu punktu
x
0=−1. Nie wiem jak mam to zrobić

. Własności funkcji to wartość ,granica i ciagłość, ale
jak obliczyć je w otoczenie punktu ? Aha, [x] to nie wartość bezwzględna a cecha lub jak kto
woli podłoga funkcji

. Proszę Was bardzo o pomoc i wytłumaczenie tego zadania.
6 gru 18:48
ArekB: limx→−1− y=x+[x] = −3
limx→−1+ y=x+[x] = −2
Granice są sobie różne czyli jest to nieciągłość pierwszego stopnia.
Wartość funkcji w punkcie − limx→−1 y=x+[x] = −2
6 gru 18:55
ArekB: pierwszego rodzaju*
6 gru 19:05
siwy: Dzięki za pomoc

. Mógłbyś rozpisać jak obliczyłeś granicę lewostronną że wyszło 3?
6 gru 19:06
Grześ: Weź sobie podstaw liczbę troszke mniejszą od −1 i sprawdź jak zachowuje się cecha liczby

6 gru 19:09
Grześ: −3 jak coś
6 gru 19:09
siwy: Dzięki Panowie, już rozumiem
6 gru 19:15