abcd
Piotrek1100: Czworokąt ABCD, gdzie A=(−2,−1) B=(3,−2) C= (5,0) D= (1,4) przesunięto o wektor AC(taka
strzałeczka nad AC). Jakie współrzędne mają wierzchołki otrzymanego czworokąta.
Mógłby mi ktoś to jakoś rozwiązać / wytłumaczyć ?
6 gru 18:43
Grześ: Policz współrzędne wektora AC znając koniec i początek. Wtedy możemy pogadać

6 gru 18:44
Piotrek1100: Tyle ,ze mnie nie było na tych lekcjach i totalnie nie wiem o co chodzi ; x
6 gru 18:46
Piotrek1100: AC ma ? −7,−1 ?
6 gru 18:47
Grześ: Narazie prosze się o totalnie podstawowe obliczenie, czyli normalne wyliczenie współrzędnych
wektora. Jeśli nie umiesz, to odsyłam Cię do podręcznika, tutejszych materiałów na zapoznanie
się z banalnym wzorem

6 gru 18:47
Grześ: NIe strzelaj, zapoznaj się z teorią to pogadamy
6 gru 18:48
Piotrek1100: No to mi pomogłeś
6 gru 18:59
Piotrek1100: wytłumaczy to ktoś ?... patrze w podręcznik i jakoś nic
6 gru 19:11
Grześ: taaa, pomogłem. Spytałem o jaknajbardziej podstawowy wzór, bez którego w ogóle nie ruszysz
zadań z wektorami, więc o czym my mówimy

Sprecyzuje pytanie: Podaj mi wzór na wyliczenie współrzędnych wektora, mając dany koniec B i
początek A

Tak dla przykładu
6 gru 19:13
Piotrek1100: Chyba kumam AC = 7,−1
Czyli
A=(−2,−1) = (5,0)
B=(3,−2) = (10,−1)
C= (5,0) = (12 ,1)
D= (1,4) = (8,5)
dobrze?
6 gru 19:15
Piotrek1100: Prosze o odpowiedź czy wszystko dobrze

Muszę szybko zwijać manatki
6 gru 19:21
Grześ: Dobrze masz, tylko literówka AC= 7,1
6 gru 19:24
Grześ: Ale wyniki punktów są dobrze, widocznie przy przepisywaniu sie machłeś
6 gru 19:24
Piotrek1100: No ,no
6 gru 22:16
Gustlik: Czworokąt ABCD, gdzie A=(−2,−1) B=(3,−2) C= (5,0) D= (1,4) przesunięto o wektor AC(taka
strzałeczka nad AC). Jakie współrzędne mają wierzchołki otrzymanego czworokąta.
Mógłby mi ktoś to jakoś rozwiązać / wytłumaczyć ?
A=(−2,−1)
B=(3,−2)
C= (5,0)
D= (1,4)
AC→=C−A=[5−(−2), 0−(−1)]=[7, 1]
Teraz trzeba dodać współrzędne wektora AC→ do współrzędnych wierzchołków i wyjdą współrzedne
obrazu:
AA'→=AC→
AA'→=A'−A → A'=A+AA'→=A+AC→
A'=A+AC→=(−2,−1)+[7, 1]=(−2+7, −1+1)=(5, 0)
B'=B+AC→=(3,−2)+[7, 1]=(3+7, −2+1)=(8, −1)
C'=C+AC→=(5, 0)+[7, 1]=(5+7, 0+1)=(12, 1)
D'=D+AC→=(1, 4)+[7, 1]=(1+7, 4+1)=(8, 5)
7 gru 01:48
Gustlik: Sprostowanie: B'=B+AC→=(3,−2)+[7, 1]=(3+7, −2+1)=(10, −1)
7 gru 01:50