Równania kwadratowe z parametrem
Misieeek: Wykaż, że dla każdej wratości parametru m (m∊R) podane równanie ma rozwiązanie. Znajdz je.
mx2+(3m+1)x+2m+1=0
nie rozumiem tego...
6 gru 18:42
Misieeek: nie rozumie...

wytłumaczcie mi to zadanie...Wykaż, że dla każdej wratości parametru m (m∊R)
podane równanie ma rozwiązanie. Znajdz je.
mx
2+(3m+1)x+2m+1=0
6 gru 19:03
adrian: Do pierwszej częsci zadania:
Musisz rozpatrzyć dwa przypadki
1. a=0 więc m=0 równanie ma postać x+1=0 stąd mamy rozwiązanie x=−1
m=0 mamy udowodnione
2. a rózne od 0
Liczymy Δ = (3m+1)2−4m(2m+1) = m2+2m+1 = (m+1)2 czyli Δ>0 (zawsze), stąd ma równanie ma
rozwiązania dla każdego m∊R
(?)W częsci drugiej sądze że należy podać rozwiązanie z przypadku 1., a z przypadku 2. należy
wyliczyć pierwiastki za pomocą m, natomiast √Δ
6 gru 19:03
adrian: .... natomiast √Δ = |m+1|
6 gru 19:04
Misieeek: ok dzięki. spróbuje zrobić
6 gru 19:09
Misieeek: Δ nie powinna wyjść −5m
2+2m+1
6 gru 19:15
adrian: przy podnoszeniu (3m+1) do kwadratu podnieś też 3

ale co do tej drugiej częsci zadani to nie jestem pewien :? (top z tymi rozwiązaniami
6 gru 19:20
Misieeek: no tak mój błąd

dzięki.
6 gru 19:27