ciąg geometryczny
pp: 
POMÓŻCIE Oblicz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego jeśli
b)
6 gru 18:20
Grześ:
b) dodajemy stronami:
q2a1−a1=21
q4a1−a1=105
a1(q2−1)=21
a1(q4−1)=105
a1(q2−1)=21
a1(q2−1)(q2+1)=105
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21*(q2+1)=105
q2+1=5
q2=4
q=2 lub q=−2
a1(4−1)=21
a1=7
6 gru 18:32
Grześ: ajć, na początku miałem usunąć zdanie, że dodajemy stronami. Nie bierz go pod uwagę

6 gru 18:32
nikka: a
n = a
1*q
n−1
a)
a
8 = a
1*q
7 = a
1*q
2*q
5 = a
3*q
5
a
3 = a
1*q
2
a
1 = ...
6 gru 18:35
pp: wielkie dzięki

a nie wiesz jak można rozwiązać ten pierwszy przykład
6 gru 18:38
pp: oo..widze że ktoś go w miedzy czasie rozwiązał dzięki
6 gru 18:39
Grześ: tylko nie
ktoś
Tylko dla Ciebie Pan Grześ

6 gru 18:42
pp: sorry za to "ktoś" tak jakoś odruchowo mi się napisało poza tym miałam na myśli nikkę
6 gru 18:46
6 gru 18:56
Martyna: a) wstawiam do wzoru na obliczanie n−tego wyrazu ciągu geometrycznego a
n=a
1*q
n−1 i tworzę
układ równań:
b) może za chwile
6 gru 19:00
7 gru 02:12