Plis wytłumaczcie !!!
Zuzka :

Podaj ich wzory . Wykres funkcji liniowej .
kto mi wytłumaczy jak to zrobić

!da
6 gru 18:15
ArekB: y=−13x+1
6 gru 18:18
Kejti: mamy dwa punkty:
A=(0;1) B=(3;0)
wzór ogólny:
y=ax+b
przechodzi przez punkty znaczy, że spełnia równania:
1=a*0+b
0=3*a+b
wylicz a i b potem podstaw do wzoru ogólnego.
6 gru 18:18
ArekB: bierzesz dwa punkty znane w tym przypadku
A= (0,1)
B= (3,0)
więc mamy równania
1=0x+b
0=3a+b
6 gru 18:21
ArekB: 0a *
6 gru 18:39
Zuzka : y=ax+b
y=ax+3
A=(1,0)
x y
0=a*1+3
1a=3:z
a=3
odp. y= 3x=3
dobrze

6 gru 18:58
Zuzka : błąd się wkradł
1a=3:1
a=3
tak ma był
6 gru 19:37
Zuzka : sprawdzi ktoś

?
6 gru 20:46
Tragos: 1 = 0a + b ⇒ b = 1
0 = 3a + b
0 = 3a + 1
3a = −1
6 gru 20:49
adrian: ArekB dobrze podał podał wzór a=−1/3 b=1
6 gru 20:51
Zuzka :

y=ax+b
y=ax+3
A=(−2,0)
0=a*(−2)+3
2a=3 : 2
a to dobrze

ps. tam gdzie 2 to ma być −2 nie wiem jak wstawić minus bynajmniej nie mogę
6 gru 21:00
Zuzka : A skąd ten minus się wziął

przecie ja nie mam ujemnych liczb
Wy w ogóle dajecie wzór na odwrót piszę ja jaki mam mieć a wy swoje
y=ax+bczyli podstawiam nie do A tylko do X bo A=(x,y) wy źle podstawiacie do wzoru jak
dla mnie ja zrobiłam tak jak jest w zeszycie i wyszło inaczej jak zrobiłam . Jak ja bym
podstawiła to co wy zrobiliście do wzoru to mi inaczej wychodzi .
6 gru 21:52