oblicz potęge
potęga: mam problem z obliczeniem potęgi POMÓŻCIE

2*4
n−1
może ktoś wytłumaczyć jak to obliczyć
6 gru 18:02
lol: żeby to obliczyć musi być po tym równa się ileś
6 gru 18:05
potęga: mam zadanie z ciągu geometrycznego,trzeba policzyć wyraz ogólny a1=2,q=4
i wychodzi an=2*4{n−1} nie wiem jak dalej to policzyć
6 gru 18:07
ArekB: chodzi o przekształcenie chyba.
2*4n−1 = 2*22*(n−1) = 22n−1
6 gru 18:07
potęga: ArekB mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego tak zrobiłes bo nie bardzo wiem
6 gru 18:08
potęga: chodzi o to że 4 rozpisujesz jako 2
2
6 gru 18:09
ArekB: tak
6 gru 18:09
potęga: OK dzięki
6 gru 18:10
kolo: π⊂∫⇒
28 sty 17:31