potrzebuje wyjasnienia
Nikt: z x4−2x3+2x−1= robie sobie (x4−1)−2x(x2−1)= i chce wyłączyć (x2−1)(x2+1−2x) ale czemu mi
wychodzi x2+1 zamiast −1? potem tam wychodzi (x−1)3(x+1) ale to juz nie wazne ... chciałbym
żeby ktos rozpracował mi x4−1 co dzieje sie z tym gdy wyłączamy z tego x2−1
6 gru 17:56
Tragos: x4 − 1 = (x2)2 − (1)2 = (x2−1)(x2+1)
6 gru 17:59
Nikt: czyli z wzoru na niepełny kwadrat mozna? mhm...
6 gru 18:07
ArekB: −− jaki niepełny kwadrat?
(a2−b2) = (a−b)*(a+b)
a2= x2 b2= 1 (jedynka do każdej daje 1)
6 gru 18:11
ArekB: a2= x4 b2= 14 (jedynka do każdej daje 1)
6 gru 18:12