Jacek: y=(x-1/3)2+4(x-1/3)-5
15 sty 18:12
Basia:
niestety nie widzę polecenia do zadania, może go napisałeś w temacie, ale ja niestety
tematów nie widzę; musisz napisać treść w "okienku"
15 sty 18:24
Jacek: jak doprowadzić do postaci y=2x2-3x-5 powyższe wyrażenie
(x-1)/3 nie 1/3 (nie wiem jak pisać ułamki)
15 sty 18:30
Basia:
x-1
(x-1)/3 albo ---------
3
czyli to jest
[ (x-1)/3]2 + 4(x-1)/3 -5 =
(x-1)2 / 9 + 4(x-1) /3 - 5 =
(x-1)2 + 12(x-1) - 45
-------------------------------- =
9
x2 -2x +1 + 12x -12 -45 x2 + 10x - 56
-------------------------------- = ------------------------
9 9
a to się na pewno nie równa 2x2 -3x +5
czyli coś źle interpretuję, albo Ty coś źle napisałeś
napisz jeszcze raz
15 sty 18:41