Gdzie mam błąd?
Jedna z przekątnych równloegłoboku ma długość 6 i tworzy z bokami kąty o miarach 30o i 105o.
Oblicz pole równoległoboku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zrobiłem to tak:
Trójkąt ABC ma kąty 30,60,90
więc
3=2h
| 3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 1 | ||
odcinek |AB|=4 | √3 | |
| 2 |
| 3 | 3 | ||
= | |||
| |AB| | |DA| |
| |||||||||||
|DA|= | |||||||||||
| 3 |
| 1 | ||||||||||||
P= | *4 | √3*3*3 | |||||||||||
| 3 | 2 |
...
Z treści zadania d = 6 cm, α = 30o, β = 105o.
Suma kątów w trójkącie jest równa 180o czyli γ = 45o.
Obliczamy h:
| h | ||
sin30o = | ||
| 6 |
| 1 | h | ||
= | |||
| 2 | 6 |
| x | ||
cos30o = | ||
| 6 |
| √3 | x | ||
= | |||
| 2 | 6 |
| h | ||
tg45o = | ||
| y |
| 6 | ||
1 = | ||
| y |
Można skorzystać z własności trójkątów prostokątnych: o kątach ostrych 30o 9 60o oraz
45o i 45o.
Pole równoległoboku P = (3 + 3√3)*3 = 9(1 + √3)
poprawka...(wynik będzie taki sam jak u Bogdana)
| 3 | ||
tg45o = | ||
| y |