wyrażenia
KASIA.: Wytłumaczcie

Wykonaj działanie i oblicz wartość wyrażenia dla a=−3
i teraz robię tak:
| a2−1 | | 2a | | 2a | |
| * |
| no i a2−1 i 1−a2 to się skraca i zostaje |
| i |
| a+9 | | 1−a2 | | a+9 | |
podstawiam pod a=−3 :
| 2*(−3) | | −6 | |
| = |
| = −1 to dlaczego niby ma wyjść 1  |
| −3+9 | | 6 | |
Proszę wytłumaczcie czemu ? ; /
6 gru 17:30
Kejti: a2−1≠1−a2
6 gru 17:32
KASIA.: ; / to nie d asie tak ; / to jak będzie ?
6 gru 17:37
KASIA.: to musimy rozłożyć ? i będzie wtedy :
| (a−1)(a+1) | | 2a | |
| * |
| |
| a+9 | | (1+a)(1−a) | |
i co teraz >?
6 gru 17:41
Kejti: 1+a możesz skrócić z a+1 bo dodawanie jest naprzemienne.
6 gru 17:43
KASIA.: no to skróciłam i co dalej ?
6 gru 17:46
Kejti: mnożysz ;>
6 gru 17:47
KASIA.: juz mi wyszlo

teraz podstawiam i wychodzi
6 gru 17:49
Kejti: to dobrze
6 gru 17:50