bryły obrotowe
Ja: Trapez równoramienny o bokach długości a i 3a i kącie α obraca się dokoła krótszej podstawy.
Oblicz V otrzymanej bryły.
6 gru 17:16
Ja: pomoże ktoś
6 gru 17:23
ja: halooo
6 gru 19:04
adrian: w skrócie liczysz objętość walca o wysokości H=3a, wysokość trapezy będzie promieniem podstawy
walca (wyraź ją za pomocą a i tgα − jeżeli α jest kątem przy dłuższej podstawie; r=h=a*tgα −
dojdź do tego sam/sama)
teraz liczysz pole podstawy (pole kola) i V=Pp*H
od tej objętości należy odjąć objętość dwóch stożków o promieniu podstawy h (każdy) i wysokości
a (uzasadnij to sam/sama: wysokość stożka=a)
... i koniec zadania
6 gru 19:17
ArekB: Stożek ≠ walec
6 gru 19:20