geom.
Fela:D: Nie wychodzi mi

POMOCY! Powiedzcie gdzie robie blad

Suma długości krawędzi dwóch sześcianów równa się 12 dm, a suma ich objętości 468dm
2.
Znajdź długości krawędzi tych sześcianów.
robie tak
12x+12y=12 ⇒ x+y=1 ⇒ x=1−y
x
3+y
3=468
1−3y+3y
2−y
3+y
3=468
3y
2−3y−467=0
i delta wychodzi z kosmosu.....
6 gru 17:15
sushi_ gg6397228:
objetosc to sa jednostki szescienne
przyjmujac ze jeden bok ma 1dm ( a drugi 0dm) to jego objetosc wynosi 1dm3
SPRZECZNOSC Z PODANYM WYNIKIEM
moze powinno byc objetosc 468cm3 lub pole calkowite 468cm2
6 gru 18:08
Fela:D: tak tak, blad moj w zapisie tresci. Tam ma byc cm3.
Czyli jak to trzeba zapisac? nie mozna takiego rownania utworzyc?
6 gru 18:13
sushi_ gg6397228:
to trzeba liczyc na tych samych jednostkach
468cm3= 0,468 dm3
bo 1cm=0,1 dm
1cm3= 0,1 * 0,1 * 0,1 dm3= 0,001 dm3
3y2−3y−0,532 =0 ...
6 gru 18:16
Fela:D: aaaaaaaaaaa

zaraz sprawdze czy mi wyjdzie
6 gru 18:38
Fela:D: 0,532 a czemu tu tyle
6 gru 18:40
sushi_ gg6397228:
1−0,468 to ile to wynosi
6 gru 22:47