x
Feluś: Rozwiązaniam równania 320x=360 jest
6 gru 17:13
Tragos: 3
20x = 3
60 / : 3
20
6 gru 17:14
Kejti: 3
40?
6 gru 17:16
Feluś: a nie 33?
6 gru 18:12
Kejti: nie. bo tutaj dodajesz potęgi, nie mnożysz.
6 gru 18:13
ArekB: Gdy dzielisz liczby o jednakowych podstawach, to odejmujesz od siebie potęgi.
6 gru 18:13
Feluś: aaaa...
dzieki
6 gru 18:17
Bogdan:
Cytuję tekst:
ArkaB: "Gdy dzielisz liczby o jednakowych podstawach, to odejmujesz od siebie potęgi".
Kejti: "tutaj dodajesz potęgi, nie mnożysz".
Nieprawda. Proponuję autorom tych tekstów poprawić swoje sformułowania.
6 gru 19:00
ArekB: Należy dotrzeć do odbiorcy, a nie do osób trzecich stawiających na poprawne słownictwo. Sądzę,
iż gdybym napisał w bardziej matematyczny sposób odbiorca nie odczytałby poprawnie moich
wypocin. Innymi słowy pierw musimy zasadzić ziarno, by potem zbierać plony.
6 gru 19:03
Bogdan:
"Potęga" i "wykładnik potęgi" to różne pojęcia, tak jak różnymi pojęciami są określenia
"składnik sumy" i "suma".
6 gru 19:06
Bogdan:
Przy mnożeniu potęg o jednakowych podstawach dodaje się nie potęgi, a wykładniki potęg.
6 gru 19:08
Bogdan:
Przy dzieleniu potęg o jednakowych podstawach odejmuje się nie potęgi, a wykładniki potęg.
6 gru 19:08
ArekB: A czemu nie "składnik dodawania"/ "wynik dodawania"? Przecież nie każdy może wiedzieć, co to
suma. Możemy zagłębiać się w nazewnictwo i fakt czy druga osoba wie o co chodzi.
Przykładowo słysząc wyrażenie granica funkcji, nie każdy wyobrazi sobie limx→a
6 gru 19:15
ArekB: Dla większości uczniów potęga to "wykładnik potęgi"
6 gru 19:16
Bogdan:
To trzeba się dokształcić. Potęga to nie wykładnik potęgi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99gowanie
Zastosujmy terminologię "Gdy dzielisz liczby o jednakowych podstawach, to odejmujesz od
siebie potęgi" w przykładowym działaniu:
2
5 : 2
3 = 32 − 8 = 24 (tu nastąpiło odejmowanie potęg)
Powinno być: 2
5 : 2
3 = 2
5 − 3 = 2
2 = 4,
Sprawdzenie: 2
5 : 2
3 = 32 : 8 = 4
Jak widać, 24 to nie 4.
6 gru 21:55