Chce wyprowadzic wzór na sume sześcianów ale niebardzo wiem jak.
Przemyk.: Myślę że mi pomożecie. Chce wyprowadzic wzór na sume sześcianów ale niebardzo wiem jak.
a3 + b3 = (a+b) . (a2 − ab + b2) bardzo bym prosił aby ktoś wyprowadził mi ten wzór, z góry
wielkie dzięki.
6 gru 16:57
elwira91: a3+b3=a3+a2b−a2b+ab2−ab2+b3=a2(a+b)−ab(a+b)+b2(a+b)=(a+b)(a2−ab+b2)
6 gru 16:58
Przemyk.: Dzięki wielkie
6 gru 16:59
AS:
(a + b)3 = a3 + 3*a2*b + a*a*b2 + b3
(a + b)3 = (a3 + b3) + 3*a*b*(a + b)
(a + b)3 − 3*a*b*(a + b) = a3 + b3
a3 + b3 = (a + b)*[(a + b)2 − 3*a*b]
a3 + b3 = (a + b)*(a2 + 2*a*b + b2 − 3*a*b)
a3 + b3 = (a + b)*(a2 − a*b + b2)
6 gru 17:33