równania i nierówności wykładnicze
lisur: PROSZĘ O POMOC! równania i nierówności WYKŁADNICZE.
równanie:
a) 2
x + 12*2
(−x) = 9½
nierówności
a) 32
(x+5)/( x−7) > 0,25 * 128
(x+17)/ x−3)
b) (x−2)
(x
2 − 6x +8) > 1 ; x>2
c) 3
(1/x) + 3
[(1/x) +3] > 84
znam sposób rozwiązywania prostszych równian i nierówności, z tymi niestety sobie nie radzę
6 gru 16:54
elwira91: | | 1 | |
a) podstaw sobie za 2x=t i masz t+12 |
| =3(?) |
| | t | |
a w nierownosciach czy (x+5)/( x−7) ma byc w wykladniku?
6 gru 17:14
graficzka: tak
6 gru 17:18
elwira91: w a masz; 32(x+5x−7)>14*128(x+17x−3)
2(5*x+5x−7)>2(7*x+17x−3−2)
i z monotonicznosci funkcji wykladniczej
5*x+5x−7>7*x+17x−3−2
6 gru 17:26
elwira91: a reszte sprobuj sam/sama
6 gru 17:26