kamiskaaa: Zas.1.
Wielkosc odchylenia ceny od poziomu równowagi w danym dniu zalezy od wartosci
tego odchylenia w 2-ch poprzednich dniach w sposób nastepujacy:
dn+1=0,2 dn+1-dn
gdzie di to jest odchylenie ceny w i-tym dniu w zł/szt; wielkosc odchylenia w
zerowym dniu d0=0zł/szt.; d1=10zł/szt.
a) wyznaczyc rozwiazanie ogólne równania rekurencyjnego
b) korzystajac ze wzorów Cramera wyznaczyc wartosc współczynnika
rozwiazania szczegółowego i zapisac to rozwiazanie
c) wyliczyc wielkosc odchylenia w 3-cim dniu d3
d) wyznaczyc graniczna wartosc odchylenia ceny przy n->∞
Zad.3.
Wysokosc kosztów produkcji w zaleznosci od zuzycia dwóch czynników produkcji
wyraza sie wzorem
K(r1,r2)=3r12-8r1+2r1r2-4r2-r2+10
gdzie K(r1,r2)-koszty produkcji w milionach złotych, r1-zyrzycie pierwszego czynnika
produkcji w szt.; r2-zurzycie drugiego czynnika w tonach
a) policzyc pochodne czastkowe pierwszego i drugiego rzedu funkcji kosztów ze
wzgledu na r1 i r2
b) wyznaczyc dla jakiego zuzycia obu czynników koszty produkcji beda
minimalne
c) obliczyc ile ten minimalny koszt produkcji bedzie wynosił czyli ile wynosza
koszty dla wyznacz. w b)
15 sty 17:48