Pilne! bd wdzięczna jeśli koś mi pomoże :)
ewcia0307: Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=x3+x2−3−3√3
6 gru 14:26
elwira91: x
0=
√3 i masz cos takiego: (x−
√3)(.....) a potem to juz latwo
6 gru 14:34
sushi_ gg6397228:
x=√3
6 gru 14:34
ewcia0307: tego nie rozmumiem. byłabym wdzięczna gdyby mi ktoś to rozwiązał
6 gru 14:40
sushi_ gg6397228:
to bylo po prostu podstawione na czuja ( patrz na liczby w tym zadaniu)
miesce zerowe x=√3 wiec dzielimy wielomian przez (x−√3)
6 gru 14:46
ewcia0307: a jak juz podziele to co dalej?
6 gru 14:49
sushi_ gg6397228:
wyjdzie wielomian drugiego stopnia, wiec mozesz go poczestowac "Δ"
6 gru 14:58
ewcia0307: no i jak juz bd ta delta
6 gru 15:19
elwira91: to liczysz pierwiastki
6 gru 15:22
sushi_ gg6397228:
wyszla na plusie

jak tak to
W(x)=(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)
x
1=
√3 −−> pierwsze miejsce zerowe
x
2=...
x
3=... miejsca zerowe co wyliczylas z delty
jak delta ujemna
W(x)=(x−
√3)(tutaj wpsiujesz to cale wyrazenie, jakie wyszlo z dzielenia)
6 gru 15:24
ewcia0307: tu mi nie wychodzi końcówka dzielenia
6 gru 15:31