Obliczyć całkę. Proszę o rozwiązanie.
Lukasz2348:
6 gru 14:26
elwira91: to idzie przez podstawienie
t=sinx
| | 1 | |
dt=cosxdx i masz cos takiego ∫ |
| dt i liczysz taka calke |
| | 1−t2 | |
6 gru 14:30
Basia:
1−t
2 = 1−sin
2x = cos
2x
skąd tam kwadrat ?
6 gru 15:34
elwira91: | | 1 | |
wez sobie podstaw  masz |
| i zamiast t podstaw sobie sinx w zwiazku z tym wychodzi ci |
| | 1−t2 | |
w mianowniku cos
2 a ze masz zamiast dt cosxdx to potem sie skroci i wyjdzie calka wyjsciowa
6 gru 15:53
Basia: masz rację, sorry
t=sinx
dt = cosx dx
| | 1 | | dt | | dt | | dt | |
J=∫ |
| * |
| = ∫ |
| = ∫ |
| |
| | cosx | | cosx | | cos2x | | 1−t2 | |
6 gru 16:02