Pilne :) potrzebuje rozwiązania :))
ewcia0307: | | x3−6x+5 | |
skróć wyrażenie wymierne W(x)= |
| |
| | x4+x2−2 | |
6 gru 14:12
sushi_ gg6397228:
mianownik x2=t podstawienie
licznik x=1 i dzielenie pisemne przez (x−1)
6 gru 14:16
ewcia0307: a czy mianownik będzie wyglądał tak: (x+2)2(x−1) czy coś namieszałam?
6 gru 14:39
sushi_ gg6397228:
(t+2)(t−1) ===> (x2+2)(x2−1)=(x2+2)(x+1)(x−1)
6 gru 14:47
ewcia0307: a z licznikeim jak to zrobic bo wynik dzielenia wyszedl x2+x−5
6 gru 15:22
elwira91: no i dajesz delte
6 gru 15:23
sushi_ gg6397228:
dalej nie ma co liczysz delty, bo wychodzi "beeeee"
widac, ze z gory i dołu poleci "(x−1)"
6 gru 15:25
ewcia0307: | | 1−√21 | |
i tam mi nie bardzo wychodzi x1= |
| x2=U{1+√21}2 |
| | 2 | |
6 gru 15:26
sushi_ gg6397228:
zostaw licznik (x2+x−5)(x−1)
skroc to co napisalem wczesniej "(x−1)"
6 gru 15:32
ewcia0307: dzięki wielkie
6 gru 15:34