matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy2!!!
zizou:
1
2sinx−2tgx
lim x dazy do 0 (
+
)
x*sinx
x
5
6 gru 13:21
Basia:
1
lim
x→0
=+
∞
x*sinx
(bo x→0 i sinx→0 i jeżeli x>0 to sinx>0 i jeżeli x<0 to sin x<0 czyli x*sinx→0 i x*sinx>0)
2sinx−2tgx
2sinxcosx−2sinx
=
=
x
5
x
5
*cosx
2sinx(cosx−1)
2sinx
cosx−1
=
*
x
5
*cosx
x
cosx
2sinx
lim
x→0
=2*1=2
x
cosx−1
lim
x→0
= (na mocy l'H.)
cosx
−sinx
lim
x→0
=1
−sinx
+
∞
+2*1=+
∞
6 gru 15:58