wykres funkcji z cecha
pomoc:

mam problem z narysowaniem wykresu funkcji y= [2
x] .Cecha z x ([x]) to oczywiscie najwieksza
liczba calkowita nie przekraczajaca liczby x. to bedzie cos takiego? na poczatku pasuje
chociaz potem podstawiajac np 2
52 nie zgadza sie. bardzo prosze o jakakolwiek pomoc
6 gru 13:20
sushi_ gg6397228:
a jestes w stanie policzyc "x" dla ktorego y=3; y=5,

nie wiec mozna tylko tak samo robic te
kreski poziome
6 gru 13:36
pomoc: | | 2 | |
no wlasnie dla x = |
| na przyklad wynosi ok 5,6 czyli cecha wynosi 5. wiec nie wiem w |
| | 5 | |
koncu jak bedzie z tym wykresem?
6 gru 13:52
sushi_ gg6397228:
wykres to mozesz tylko w programie komputerowym (matematycznym) zrobic, na piechote nie da rady
6 gru 13:54
sushi_ gg6397228:
mozesz co najwyzej na osi "x" zaznaczac log2 1, log2 2, log2 3 ,....
6 gru 13:56
pomoc: w programie komputerowym? dziwne, gdyz takie bylo zadanie w zbiorze. sprobuje z tym logarytmem.
w koncu jakos musze to narysowac. w kazdym badz razie, dzieki.
6 gru 14:05
sushi_ gg6397228:
ale jak ma osi OX zaznaczysz te logarytmy, kreski beda coraz krotsze
x=2 to y=4
x=3 to y =8
x=4 to y=16
6 gru 14:19
Godzio:

Wykres trzeba narysować patrząc na wykres 2
x, wykres [2
x] będzie się ciągle zmniejszał
6 gru 14:29