funkcja odwrotna
olga: Jaki bedzie wzor funkcji odwrotnej dla funkcji postawowej f(x)=log2 (x+3) ? Można podzielic
obustronnie przez logarytm?
6 gru 11:20
tadaaa: skorzystaj z def logarytmu,
logab = c ⇔ ac = b
masz
y = log2(x +3)
tylko jeszcze musisz dziedzinę tej funkcji wyznaczyć.
6 gru 11:40
olga: no tak , ale aby miec wzror funkcji odwrotnej musze wyliczyc sam x . tutaj jest on przy
logarytmie, dlatego pytam czy mozna podzielic przez niego aby zostalo samo x+3 ?
6 gru 12:10
olga: a niewazne , juz rozumiem o co chodzilo. dzieki
6 gru 12:13