prosze o pomoc
ewcia0307: Dane są wielomiany W(x)=(x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1) i G(x)=x6+(5a+b)x5−2a−b. wyznacz parametry
a, b tak, aby te wielomiany były równe
6 gru 09:28
mikolaj: wymnoz wszystkio w W(x) a nastepnie porownaj wspolczynniki
6 gru 09:37
ewcia0307: dziękuje
6 gru 10:19
ewcia0307: tu mi za bardzo nie wychodzi koniecW(x) wyszło mi x6−1, po wymnożeniu i co ja dalej mam z tym
zrobic?
6 gru 15:36
elwira91: no i masz

5a+b=0 i 2a+b=1 uklad rownan i rozwiazujesz
6 gru 15:41
ewcia0307: al dlaczego tak
6 gru 15:49
anonimek ;): no własnie.. dlaczego tak
21 lut 20:19
Aga: Bo zawsze gdy w zadaniu jest ze wielomiany są równe , mozemy porównac wszytko co stoii przy x
(dopewnej potegi) do wielomianu drugiego.
30 mar 12:20